Kommuner kan indgå samarbejdsaftale med Dialog mod Vold (DMV). DMV har en samarbejdsaftale med Københavns Kommune baseret på §§§ 11, stk. 3, 50 og 52, stk. 3 i serviceloven.
Samarbejdsaftaler
Kommuner har mulighed for at indgå samarbejdsaftale med Dialog mod Vold (DMV). En samarbejdsaftale kan give kommunen mulighed for at henvise familier direkte til behandling, når der er konstateret vold i familien. Det kan fx være, når
-
en kvinde med/uden børn flytter på krisecenter
-
der er gennemført en børnefaglig undersøgelse, som bekræfter, at der er udøvet vold i familien
-
der er en sag i Børnehuset, som bekræfter, at der er udøvet vold eller seksuelle overgreb i familien (Susanne Nour Magnusson, 2018).
DMV har siden 2013 haft en samarbejdsaftale med Københavns Kommune. Aftalen indebærer, at Københavns Kommune køber et antal forløb hos Dialog mod Vold, og kommunen giver derefter sine sagsbehandlere mulighed for at henvise borgere til forløbene. Ifølge samarbejdsaftalen kan en voldsudsat familie blive henvist direkte til behandling, når der er iværksat en foranstaltning efter servicelovens §§ 50 eller 52, stk. 3 (Susanne Nour Magnusson, 2018).
Koordination med kommunal handlingsplan
VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd har i en rapport foretaget en kortlægning af lovende praksisser på området vold og seksuelle overgreb mod børn og unge i alderen 0-17 år. Én af de praksisser, som VIVE udvalgte, var DMV’s individuelle forløb med narrativ terapi til børn og unge, der har overværet eller været udsat for fysisk eller psykisk vold i nære relationer (Strandby et al., 2017).
En lovende praksis kan defineres som en praksis, der med stor sandsynlighed vil skabe progression og velfærd for borgerne i samfundet, men som endnu ikke er baseret på evidens (Strandby et al., 2017).
VIVE fremhæver i rapporten, at DMV’s individuelle forløb med narrativ terapi er lovende, bl.a. fordi der er klare og relevante mål for børnenes og familiernes udvikling og velfærd, som nedskrives i en forandringsteori for den enkelte familie (Strandby et al., 2017).
I behandling af familier, hvor der er myndighedsarbejde i kommunen, sikrer DMV, at målene i forandringsteorien afspejler målene i den kommunale handlingsplan. Dette sker ved, at DMV afholder møder med kommunen, som omhandler en konkret familie. (Strandby et al., 2017).
Kilder
Strandby et al. (2017). Kortlægning af lovende praksisser på området for overgreb mod børn og unge. København: VIVE.
Magnusson, Susanne Nour, direktør for Dialog mod Vold (2018) Interview. November 2018.