Forskellige faktorer har betydning for en succesfuld implementering af HCS. Fx skal indsatsen placeres på en lokalitet, der ikke ligner et behandlingscenter. Derudover er der behov for gruppeledere med særlige kvalifikationer.
HCS-modellen er udviklet på baggrund af erfaringer fra Hash og Kokainprojektet, afprøvet i Københavns Kommune 2007-2010, og forsøg med Anonym stofmisbrugsbehandling (PAS) iværksat i Odense Kommune fra 2011 til 2012. Modelbeskrivelsen er udarbejdet med inspiration fra Københavns Kommunes Hash og Kokainbehandlings arbejdskatalog (Københavns Kommune, 2010).
HCS er udviklet for at imødekomme målgruppen af borgere, der oplever barrierer for at opsøge behandling i det almindelige behandlingsregi. Tilbuddet er ikke anonymt, men det er et centralt element, at tilbuddet skal organiseres således, at deltagerne kan komme på en lokalitet, der ikke ligner et behandlingscenter. Gruppebehandlingsmodellen er afprøvet i hhv. Esbjerg og Frederiksberg Kommune i perioden 2014-2016. (Pedersen et al., 2017 & Socialstyrelsen, 2017).
Målgruppen og formen for HCS lever op til kravene til anonym stofmisbrugsbehandling efter § 101a i serviceloven. Modellen kan dermed anvendes til borgere, der er visiteret til anonym stofmisbrugsbehandling (Socialstyrelsen, 2017).
Læs mere om anonym stofmisbrugsbehandling på Socialstyrelsens hjemmeside
Rammer for tilbuddet
Den fysiske placering af behandlingstilbuddet, fremtoning samt tidspunkt på dagen for afholdelse er ifølge manualen for HCS, udgivet af Socialstyrelsen, væsentlige forhold at overveje ved tilrettelæggelse af HCS gruppebehandling. Der er i manualen angivet følgende anbefalinger
- Placér tilbuddet fysisk adskilt fra øvrige behandlingstilbud, med egen diskret indgang
- Gruppebehandlingen kan eventuelt iværksættes på et bibliotek eller et andet offentligt sted
- Tidspunktet for møderne bør tage hensyn til, at deltagerne er i arbejde eller uddannelse og mødestart bør derfor være efter kl. 17.00
- En gruppe bør bestå af 8-10 deltagere. Således bliver gruppen ikke alt for sårbar ved afbud, samtidig med at alle deltagere har mulighed for at få bearbejdet deres problemer ved alle sessioner (Socialstyrelsen, 2017).
Formidling af tilbuddet
Erfaringer med målgruppen for HCS er, at de ofte ikke søger behandling i kommunale behandlingstilbud, da de ikke identificerer sig med målgruppen. Det er derfor et centralt opmærksomhedspunkt ved oplysning og formidling om gruppetilbuddet at synliggøre, hvem målgruppen for tilbuddet er, for at undgå at målgruppen følger sig stigmatiseret (Socialstyrelsen, 2017).
De kommuner, der anvender HCS, har opnået gode erfaringer med at rekruttere borgere via praktiserende læger, ungdomsuddannelser og biblioteker, ligesom selvstændige hjemmesider med information om det konkrete projekt og direkte mobilnumre på gruppelederne er givtigt for rekrutteringen. Det er vigtigt at kunne tilbyde en forsamtale, hurtigt efter at borgeren har henvendt sig. Derudover er det centralt at oplyse om, at behandlingen er gratis for deltagerne.
Erfaringerne fra HCS og PAS er, at det kan tage tid at rekruttere til et nyetableret gruppebehandlingstilbud, men at efterspørgslen opstår, efterhånden som kendskabet til projektet spredes (Socialstyrelsen, 2017).
Åbne grupper med løbende optag
Der er i manualen for behandlingsmodellen beskrevet særlige kvaliteter ved at organisere tilbuddet som åbne grupper med løbende optag. Ved åbne grupper kan en borger let og hurtigt få adgang, når motivationen for at blive stoffri eller reducere sit forbrug opstår. Ved åbne grupper kan deltagerne være på forskellige stadier mod målet om stoffrihed eller reduktion af forbrug. Gruppen fungerer som et spejlingsrum, og nye deltagere kan profitere af at se andre deltagere have succes med at nå deres mål, fordi de er nået længere i forløbet. De deltagere kan samtidigt i denne proces blive bekræftet i deres egen udvikling.
Ifølge manualen er der også udfordringer ved åbne grupper, særligt i forhold til inklusion af nye deltagere, og at eksisterende deltagere kan opleve gentagelser fra tidligere sessioner. Det er gruppelederens opgave at forsøge at give de eksisterende deltagere en ny og særlig rolle ved sessioner med temaer, der tidligere er gennemgået, så det ikke opleves som en gentagelse (Socialstyrelsen, 2017).
Kvalifikationer hos gruppelederne
Socialstyrelsen angiver i manualen, at gruppelederne bør have den nødvendige faglige ballast til at være gruppeleder, herunder:
- En relevant grunduddannelse suppleret med solid misbrugsfaglig efteruddannelse
- Erfaring med at yde social stofmisbrugsbehandling
- Velfunderet i kognitiv terapi
- Velfunderet i at anvende løsningsfokuseret tilgang (LØFT)
- Træning i og erfaring med gruppeledelse og facilitering.
Det er vigtigt, at gruppelederne kan fokusere på både individet og gruppen samtidigt. Det vil være givtigt, at gruppelederne modtager supervision på deres funktion som gruppeledere (Socialstyrelsen, 2017).
Kilder
Københavns Kommune (2010). Arbejdskatalog til anvendelse ved gruppebehandling af hash- og/eller kokainmisbrug. 3. reviderede udgave. Kbh: Københavns Kommune.
Pedersen, M. U. et al. (2017). Projekt Hash og Centralstimulerende Stoffer: Effekten af gruppebehandling. Aarhus: Aarhus Universitet, Center for Rusmiddelforskning.
Socialstyrelsen (2017). Gruppebehandling til borgere med misbrug af hash eller centralstimulerende stoffer: Om behandlingsmodellen. Odense: Socialstyrelsen.