Organisering af sammenhængende indsatser

Borgere med komplekse problemstillinger og/eller komplekse støttebehov kan opleve, at mødet med den offentlige sektor kan være ukoordineret og usammenhængende. En samlet indgang til kommunen, der bryder med kommunens traditionelle organisering i fagopdelte enheder, kan derfor være gavnlig og skabe overblik for borgerne. At skabe en sammenhængende indsats kræver, at kommunen arbejder på tværs af forvaltningsområder og lovgivninger.
Flere kommuner har arbejdet med at udvikle forskellige organiseringer, som understøtter mere sammenhængende indsatser. Da kommunerne er forskellige, er der i dette tema ikke kun beskrevet én form for organisering af sammenhængende indsatser. Der findes således ikke kun ét svar på, hvordan der kan arbejdes med nye organiseringsformer. Tværtimod kan organiseringsformerne se ud på flere forskellige måder med udgangspunkt i den enkelte kommune og deres forskellige kontekster og måder at organisere sig på, om det er sektor- eller enhedsforvaltninger.
Dette tema beskriver tre modeller for sammenhængende kommunale indsatser: i en eksisterende organisering, i tværgående teams og som en ny organisering. I temaet beskrives modellerne ud fra en række kerneelementer, som går på tværs, men som alt efter måden at organisere på er afgørende for styrken i sammenhængen.