Kognitiv adfærdsterapi (CBT) er en terapeutisk tilgang, der støtter borgeren i at forandre negative og uhensigtsmæssige tanker, følelser og handlinger. CBT er kendetegnet ved at være struktureret, tidsbegrænset og nutidsorienteret.
Forskellige typer CBT
CBT dækker over en række forskellige kognitive arbejdsformer, der alle arbejder med at ændre tanker, følelser, krop og adfærd. Kognitive arbejdsformer som kognitiv miljøterapi, social færdighedstræning, eksponering, psykoedukation m.fl. anvendes over for målgruppen af mennesker med psykiske lidelser og samtidigt misbrug. Der arbejdes både med individuel samtale og gruppeforløb i korte og længerevarende indsatser.
I flere typer CBT, som fx social færdighedstræning i grupper, arbejder man med detaljerede manualer, der angiver temaer, opbygning og principper i hver gruppeseance.
Alle typer CBT kan anvendes som selvstændige metoder, men der optræder i forhold til borgere med psykiske vanskeligheder og misbrug ofte en kombination af flere CBT typer, som fx samtidig psykoedukation og social færdighedstræning. CBT kombineres ofte også med Motivational Interviewing i en samlet indsats over for borgere med psykiske vanskeligheder og samtidigt misbrug.
Kognitiv adfærdsterapi (CBT) i sammenhæng med misbrugsbehandling
Inden for CBT er der udviklet en retning specielt rettet mod uhensigtsmæssige tanker og adfærd, der knytter sig til misbruget (Sundhedsstyrelsen, 2015), hvor der også arbejdes med højrisikosituationer og strategier mod trang til rusmidler (Arendt et al., 2012).
CBT med misbrugsfokus dækker over principper som:
- Fokus på afdækning og analyse af misbrugsadfærd og -tanker, herunder forståelse af grunde til og konsekvenser af misbruget
- Færdighedstræning, hvor der arbejdes med at genkende og undgå højrisikosituationer i forhold til rusmiddelbrug
- Udvikle strategier mod trang til rusmidler.
I kognitiv terapi med misbrugsfokus forsøger man at tydeliggøre sammenhængen mellem misbruget, irrationelle tanker og fejlopfattelser på et personligt plan og opmuntre til at korrigere sådanne tanker, følelser og handlinger ved hjælp af alternative copingstrategier (Hunt et al., 2013).
Træning af sociale færdigheder og copingstrategier, kognitiv omstrukturering og udvikling af nye og andre fritidsinteresserer er ifølge Mueser særlig relevant over for borgere med psykiske vanskeligheder og samtidigt misbrug (Mueser et al., 2013).
Man kan fx forebygge tilbagefald ved at identificere såkaldte højrisikosituationer og ved hjælp af kognitiv omstrukturering at udfordre de sædvanlige tanker om, at indtag af rusmidler er effektivt til at fjerne urolighed og løse problemer (ibid.).
Rationale bag CBT
Kognitiv adfærdsterapi er baseret på et rationale om, at vores tanker er afgørende for den måde, vi strukturer verden på og for vores følelser og adfærd.
I CBT opererer man med flere niveauer;
- Skemata/kerneantagelser - hvad mennesket helt grundlæggende tænker om sig selv, om andre og om verden og fremtiden
- Basale antagelser - leveregler, antagelse om sammenhænge, samt holdninger og normer
- Strategier – den måde basale antagelser finder sted i handlinger og vane
- Automatiske tanker – de tanker, som ved en given situation automatisk dukker frem ud fra de måder, man har lært sig at tænke på.
Disse strukturer udgør et styresystem, som styrer, hvilke informationer fra omverdenen og fra vores krop vi lægger mærke til, hvorledes vi forstår/fortolker informationerne, og hvorledes vi reagerer på dem. Både skemata og basale antagelser udvikles i barndommen, men styrkes og modificeres gennem vores livserfaringer (Beck, 2006; Rosenberg et al., 2012).
CBT bygger på en antagelse om, at terapeuten i samarbejde med borgeren undersøger hans livsomstændigheder, og det han oplever. Dette kan hjælpe borgeren med at ændre automatiske negative tanker, mønstre og adfærd hen imod alternative (og mere hensigtsmæssige) tanker og handlinger – og derigennem også opnå følelsesmæssige fremskridt.
Grundprincipper i CBT
Et grundlæggende princip er at støtte borgeren i at omdanne negative tanker til alternative tanker, så de bliver mindre begrænsende og selvundertrykkende og mere selvunderstøttende, nuancerede og fornuftsbetonede (Arendt et al., 2012).
Det grundlæggende formål med CBT er at ændre tanker, følelser og adfærd. Det sker ved, at terapeuten og borgeren samarbejder om at identificere negative tanker, problemstillinger, uhensigtsmæssige handlinger og opsætter mål for, hvordan borgeren kan forandre dette. I CBT vil man typisk arbejde med følgende teknikker:
- Fælles identificering af problem og målsætning
- Registrering af aktiviteter og symptomer
- Analyse af problemsituation og omstrukturering
- Leveregler, skemata og relationen til aktuelle problemer.
I CBT præsenterer terapeuten borgeren for en række hjemmeopgaver, dagbogsoptegnelser og skemaer, som støtter borgeren i at analysere, omstrukturere og håndtere aktuelle problemstillinger (Arendt et al., 2012). Der vil typisk være hjemmeøvelser knyttet til hver terapisession.
Mål med CBT
CBT i en misbrugssammenhæng har fokus på at reducere både misbruget og borgerens psykiske vanskeligheder.
I CBT oplister borgeren tidligt i forløbet en række problemstillinger, han/hun gerne vil have hjælp til. Her beskriver borgeren også konkrete og realistiske målsætninger knyttet til hver problemstilling (Arendt et al., 2012). Målet for terapien varierer. Målet vil dog typisk være at blive mere opmærksom på misbrugsproblemerne, at forstå hvordan misbruget påvirker ens dagligdag og at arbejde på at få et sundere liv uden eller med reduceret brug af rusmidler (Range et al., 2012).
Baggrund for CBT
Kognitiv terapi er en psykoterapeutisk hovedretning, der blev udviklet i starten af 1960’erne af den amerikanske psykiater Aron T. Beck ift. patienter med depression. Kognitiv terapi har siden udviklet sig i forskellige adfærdsterapeutiske retninger ift. forskellige psykiske lidelser og populationer (Beck, 2006).
Kilder
Arendt, M. & Rosenberg, N. (2012). Kognitiv terapi – nyeste udvikling, Hans Reitzels forlag.
Beck, J. (2006). Kognitiv terapi – teori, udøvelse og refleksion. Akademisk forlag.
Hunt, Glenn, E. et al. (2013). Psychosocial Interventions for People With Both Severe Mental Illness and Substance Misuse. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 10.
Mueser, Kim T. & Gingerich, Susan (2013). Treatment of co-occurring psychotic and substance use disorders. Social Work in Public Health, 28(3-4), pp. 424-439.
Range P. Bernard & Mathias, Ana (2012). “Cognitive-Behavior Therapy for Substance Abuse”. Standard and Innovative Strategies in Cognitive Behavior Therapy, kap. 9.
Sundhedsstyrelsen (2015). National klinisk retningslinje for behandling af patienter med skizofreni og komplekse behandlingsforløb, vedvarende symptomer, misbrug eller mangelfuld behandlingstilknytning. Kbh: Sundhedsstyrelsen.