CTI-forløbene overfor borgere med prostitutionserfaringer har for størstedelen af deltagerne resulteret i reducerede prostitutionsaktiviteter, forbedret trivsel og forbedret livssituation.
SFIs evaluering af projektet Exit Prostitution, hvor CTI-metoden er blevet afprøvet, er baseret på både kvalitative og kvantitative data fra borgere, der har deltaget i projektet. Samtidig er der gennemført observationsstudier samt enkeltmands- og fokusgruppeinterview med medarbejdere i projektet. Der er også gennemført interview med en række af kommunernes samarbejdspartnere i form af repræsentanter fra NGO’er (Henriksen et al., 2017).
Den kvantitative dokumentation omfatter alle 147 borgere, der har modtaget CTI-forløb i projektet, mens de kvalitative interviews er gennemført med 20 borgere enten ved opstart eller ved afslutning af deres CTI-forløb. Interviewene har haft fokus på borgernes motivation for at indgå i CTI-forløb, borgernes eventuelle udbytte af at indgå i CTI-forløb og borgernes relation til CTI-medarbejderne og aktiviteter i CTI-forløbene (Henriksen et al., 2017).
Lavere prostitutionsfrekvens
Evalueringen konkluderer, at jo længere borgerne er i CTI-forløb, jo færre gange prostituerer de sig (faldende prostitutionsfrekvens). Ved opstart af forløbet havde halvdelen af borgerne modtaget betaling for seksuelle ydelser indenfor den seneste måned. Ved afslutning af forløbet var andelen reduceret til en femtedel af borgerne. Evalueringen viser, at exit fra prostitution og/eller faldende prostitutionsfrekvens optræder, efterhånden som borgeren arbejder med at få styr på andre livsforhold. Det kan fx være parforhold, beskæftigelse, økonomi eller misbrugsproblematikker (Henriksen et al., 2017).
Øget mental trivsel
WHO-5 trivselsindekset blev brugt til at måle deltagernes trivsel i løbet af CTI-forløbene. To ud af tre deltagere var i risiko for stress og depression ved starten af CTI-forløbene. Ved afslutning af forløbene var andelen af borgere i risikozonen for stress og depression reduceret til en tredjedel. Trivsel blev dermed løbende forbedret undervejs i CTI-forløbet. Det fremgår af interviewene, at en væsentlig årsag til, at målgruppen oplevede at få forbedret trivsel, var, at de fik bearbejdet eventuelle problematiske oplevelser relateret til salg af sex (Henriksen et al., 2017).
Læs mere om WHO-5 på Vidensportalen
Oplevelse af egen livssituation
Borgere, der har deltaget i CTI-forløbene, har oplevet en positiv udvikling i deres livssituation. Outcomes Star, der er et dialogværktøj, der kan anvendes til at måle borgernes udvikling i oplevelsen af egen livssituation, er løbende blevet brugt i projektet. Borgerne har udfyldt en stjerne i Outcomes Star både ved starten af et CTI-forløb, løbende hver anden måned, undervejs og ved afslutningen af CTI-forløbet. Stjernen, der er anvendt til at afdække borgernes livssituation, indeholdt spørgsmål til følgende ti forskellige områder:
- Motivation og at tage ansvar
- Livsmestring og egenomsorg
- Administration af økonomi
- Socialt netværk og relationer
- Stof- og alkoholmisbrug
- Fysisk sundhed
- Psykisk sundhed
- Meningsfuld brug af tid
- Administration af lejemål og bolig
- Kriminel adfærd
91 pct. af borgerne oplevede en forbedring på tværs af de ti områder relateret til deres livssituation målt fra start til slut i CTI-forløbet. Den mest markante positive udvikling er sket indenfor områderne: Socialt netværk og relationer, motivation og at tage ansvar, administration af økonomi, meningsfuld brug af tid og psykisk sundhed (Henriksen et al., 2017).
Frafald
Der har været et frafald af projektdeltagere i projektforløbet. For det første har ikke alle i målgruppen ønsket tilbuddet, og for det andet er en del stoppet før hele CTI-forløbet blev gennemført. En del af de borgere, der er stoppet før tid, har ikke oplevet nogen udvikling i begyndelsen af projektet. Samtidig er en del stoppet, fordi de opnåede deres mål, før der var gået 12 måneder (Henriksen et al., 2017).
Borgere, der ikke er startet i CTI-forløb
I alt 84 borgere har henvendt sig til Exit Prostitution, uden at det er endt med et CTI-forløb. Dette skyldes bl.a., at en del af de 84 borgere ikke var i målgruppen for projektet, fordi de fx ikke havde gult sundhedskort eller erfaringer med selv at have solgt sex. De fire kommuner har oplyst, at 41 af de 84 borgere er henvist til andre tilbud (Henriksen et al., 2017).
De fleste af henvendelserne, som ikke er blevet til et CTI-forløb, er fra starten af projektperioden. En del af forklaringen kan derfor også være usikkerhed om projektets målgruppe ved etableringen af projektet (Henriksen et al., 2017)
Borgere, der er stoppet før gennemførelsen af hele CTI-forløbet
Ud af de 141 afsluttede CTI-forløb er der udfyldt afslutningsskemaer for i alt 119 borgere. 70 af de 119 borgere har afsluttet deres CTI-forløb efter et fuldt forløb på i alt 12 måneder, mens 49 borgere har afbrudt forløbet før de 12 måneder.
Der er følgende årsager til, at borgere er stoppet i CTI-forløbet, før de 12 måneder er gået:
- CTI-medarbejderen har mistet kontakten til borgeren.
- Borgeren har opnået sine mål, før der var gået 12 måneder.
- Borgeren har selv ønsket at afbryde forløbet.
- Borgeren har ikke længere behov for støtte.
- Borgeren har behov for en anden form for støtte.
- Borgeren har et misbrug.
- CTI-projektet er stoppet eller CTI-medarbejderen er stoppet (Henriksen et al., 2017)
Der er en tendens til, at de borgere, der har oplevet færrest forbedringer i løbet af den første tid i CTI-forløbet, har større sandsynlighed for at afbryde forløbet (Henriksen et al., 2017).
Kilder
Henriksen, Theresa et. al. (2017). Exit Prostitution. Evaluering af CTI-forløb for borgere med prostitutionserfaring.. København: SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.