Sammen om min vej (SOMV) er udviklet, afprøvet og implementeret i Guldborgsund og Lolland kommuner fra 1. januar 2018. 200 borgere har været en del af indsatsen.
Fra 1. januar 2018 er SOMV i drift i Lolland Kommune under betegnelsen ROK Lolland (Rehabilitering, Overblik og Koordinering) og i Guldborgsund Kommune under betegnelsen Særlig Koordineret Indsats.
Organisering og ledelse
SOMV er etableret som et tværsektorielt udviklingsprojekt med en styregruppe på tværs af sektorer og forvaltningsområder. Styregruppens beslutningskompetence i egen organisation viste sig afgørende for at sikre projektets fremdrift og forankring (Broen til Bedre Sundhed, 2018).
Et forretningsudvalg med repræsentanter fra styregruppen var med til at sikre, at der kunne træffes hurtige beslutninger med betydning for projektets fremdrift. Medarbejderne, der var ansat på tværs af sektorer og forvaltningsområder, var ansat i både deltids- og fuldtidsstillinger. Deltidsstillingerne havde den betydning, at medarbejderne var tilknyttet de organisationer, der blev samarbejdet med, omkring borgerne. Det var med til at sikre forankring og et godt kendskab til organisationen på tværs (Hansen & Binzer, 2018).
Udvikling af en dokumentationskultur
Kommunerne har stor gavn af deres udviklede dokumentationspraksis samt deres ”se-adgang”, hvilket betyder, at en medarbejder, her borgerens forløbspartner, får adgang til at læse i dokumentationssystemer på tværs af sundheds-, social- og arbejdsmarkedsområdet. Kommunen beskriver ”se-adgangen” som særdeles hensigtsmæssig for at kunne varetage en koordinerende funktion i komplekse borgersager med flere aktører på tværs af forvaltningsområder (Hansen & Binzer, 2018).
For projektmedarbejderne var det motiverende, at der på forskellig vis blev målt på effekten af den samlede indsats. Medarbejderne lagde vægt på, at målingerne ikke kun omhandlede økonomi, men også borgernes oplevelse af kvalitet, sundhed og trivsel (Broen til Bedre Sundhed, 2018).
Rekruttering af borgere
Der har været afprøvet flere måder at rekruttere målgruppen på. Der er blandt andet blevet foretaget en screening af særlige mønstre hos borgere med hyppig brug af skadestue og akutte indlæggelser, men det har i projektet vist sig at være en usikker metode. Også sundhedsjournaloplysninger har vist sig at være en usikker måde at rekruttere borgere på, da der ofte mangler tilstrækkelige oplysninger om borgerens helhedssituation, fx sociale og psykiske forhold (Broen til Bedre Sundhed, 2018).
SOMV har i stedet haft succes med opsøgende arbejde på det somatiske sygehus og i psykiatrien. Projektet har dertil haft succes i samarbejdet med frontpersonalet i fx
- sengeafsnit
- psykiatrien
- distriktspsykiatrien
- jobcentre
- myndigheder
- socialpsykiatrien
- misbrugscentre
- hjemmeplejen (Broen til Bedre Sundhed, 2018).
Forløbspartneren har gennem dialog med frontpersonalet drøftet potentielle kandidater, som kunne have behov for en indsats i SOMV (Broen til Bedre Sundhed, 2018).
I flere tilfælde er det først efter flere indlæggelser og tilbud om deltagelse i SOMV, at borgerne siger ja. Det er vigtigt med den rette timing i forhold til at rekruttere deltagere, og det er derfor centralt, at frontpersonalet fortsætter med at opfordre borgerne til deltagelse, selvom borgerne tidligere har afvist tilbuddet (Broen til Bedre Sundhed, 2018).
Anbefalinger ved udbredelse
I slutevalueringen er der udarbejdet anbefalinger til en kompetenceprofil i forhold til varetagelse af rollen som forløbspartner. Region Sjælland har også udarbejdet et notat, der skitserer en model for udbredelse af SOMV. Notatet indeholder en beskrivelse af projektets mål, målgruppe, intervention og projektets metode. Notatet indeholder også anbefalinger vedrørende mulig organisering og ressourcebehov. Det understreges, at det ikke anbefales at kopiere og implementere en tro kopi af den udviklede indsats. Derimod anbefales det at tilpasse indsatsen til lokale forhold og samarbejdsflader (Broen til Bedre Sundhed, 2018).
Kilder
Broen til Bedre Sundhed (2018). Sammen om min vej: Slutevaluering, april 2018. Sorø: Region Sjælland.
Hansen, Marianne S. & Binzer, Kristine (2018). Systemet skal tilpasses udsatte borgere – ikke omvendt. Tidsskrift for Dansk Sundhedsvæsen, Vol. 94(1): 4-15.