Unge og voksne i hjemløshed

Hjemløshed dækker over flere forskellige situationer. Fælles for borgere i hjemløshed er, at borgeren ikke har egen bolig men benytter midlertidige boalternativer uden at have en boligkontrakt, eller at borgeren ikke har et opholdssted den kommende nat.
Ifølge den nationale kortlægning af hjemløshed, udarbejdet af VIVE– Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, er hjemløshed i Danmark stigende. Unge mellem 18 og 29 år udgør 37 pct. af de hjemløse i Danmark. Kortlægningen peger derudover på, at mænd oftere end kvinder bliver ramt af hjemløshed. Definitionen af hjemløshed er baseret på boligsituationen, men hjemløshed omfatter ofte andre sociale problemstillinger som fx psykisk sygdom eller misbrug, der kan gøre det svært at skaffe og fastholde en bolig.
I dette tema om unge og voksne i hjemløshed kan du bl.a. finde viden om de tre evidensbaserede bostøttemetoder CTI, ACT og ICM. CTI (Critical Time Intervention) er en case-management metode, der har til formål at sikre en god overgang fra en hjemløsesituation til egen bolig. ACT (Assertive Community Treatment) er en bostøttemetode, der støtter de allermest udsatte hjemløse borgere, som ikke kan benytte det eksisterende hjælpesystem. Endelig kan du læse om bostøttemetoden ICM (Intensive Case Management), som indebærer et koordineret støtteforløb. De tre bostøttemetoder, som anvendes sammen med en Housing First-tilgang, er alle afprøvet i en dansk kontekst.