Definition
Natascha Hjortebjerg | Socialstyrelsen
Inddragelse er i dette tema defineret som kommunens inddragelse af og samarbejde med børn eller unge, familien og netværket i sagsbehandlingen og i de sociale tilbud for børn og unge med behov for særlig støtte. Inddragelse er derudover defineret som det tværfaglige samarbejde, hvor faggrupper deler viden og koordinerer indsatsen, så den er sammenhængende og helhedsorienteret og i højere grad kan iværksættes tidligt.
Jævnfør serviceloven skal støtten til børn og unge med behov for særlig støtte bygge på barnets eller den unges egne ressourcer, og barnets eller den unges synspunkter skal altid inddrages med passende vægt i overensstemmelse med deres alder og modenhed. Barnets eller den unges vanskeligheder skal så vidt muligt løses i samarbejde med familien.
Læs mere om inddragelse af barnet her
Læs mere om inddragelse af familien og netværket her
I serviceloven er der flere henvisninger og krav til en helhedsorienteret indsats og tværprofessionelt samarbejde over for børn og unge med behov for særlig støtte (Social- og Indenrigsministeriet, 2015).
Læs mere om det tværprofessionelle samarbejde i børnesager her.
Afgrænsning af tema
Temaet er afgrænset til den kommunale myndighedsopgave og ansvar i forhold til samarbejdet med og inddragelse af barnet eller den unge, familien og netværket indenfor servicelovens kapitel 11 om børn og unge med behov for særlig støtte, samt kommunens forebyggende arbejde over for børn og unge med behov for særlig støtte efter servicelovens § 11.
Kilder
Socialstyrelsen (2011). Håndbog om barnets reform
Social- og Indenrigsministeriet (17.11.2015). (LBK nr 1284 af 17.11.2015). Serviceloven
Publiceret: 28.11.2016. Sidst opdateret: 24.01.2020