Udviklingshæmning er en tilstand af forsinket eller begrænset udvikling af evner og funktionsniveau, som normalt viser sig i løbet af barndommen, og som bidrager til det samlede intelligensniveau, det vil sige de kognitive, sproglige, motoriske og sociale evner og færdigheder. Funktionsniveauet kan samtidig være påvirket af et ledsagehandicap, som fx spastisk lammelse, epilepsi, sansedefekter eller psykiske lidelser.
Dette tema på Vidensportalen præsenterer viden om målgruppen, herunder viden om prævalens og komorbiditet samt risiko- og beskyttelsesfaktorer, der har indflydelse på hverdagen for personer med udviklingshæmning. Temaet præsenterer også to indsatser, som anvendes i stort omfang på danske botilbud, ifølge en rapport fra SFI (2015). Indsatserne er neuropædagogik og anerkendende pædagogik, og sidstnævnte bliver i artiklen konkret beskrevet med det integrerede, socialpædagogiske koncept Kognitiv, Ressourcefokuseret og Anerkendende Pædagogik (KRAP).
I Socialstyrelsens projekt `Indsatser målrettet voksne med udviklingshæmning på varige botilbud og tilsvarende almene handicapboliger’ bliver KRAP afprøvet på længerevarende botilbud og lignende boformer for mennesker med udviklingshæmning, og der vil ved projektets afslutning i 2018 foreligge en evaluering af KRAP målrettet voksne med udviklingshæmning.
Målgruppen for temaet er kommunale beslutningstagere, ledere og fagpersoner. Med temaet ønsker Socialstyrelsen at formidle viden om den kompleksitet, som er forbundet med udviklingshæmning. Men også viden om nogle af de indsatser, der er målrettet personer med udviklingshæmning.