Stammen hos voksne

Stammen er en talelidelse og et kommunikationsproblem, som kan udvikle sig til et socialt handicap med store psykologiske og sociale konsekvenser for den enkelte. Problemets kerne er, at personen, der stammer, i det givne øjeblik ikke er i stand til at bevæge sin talestrøm fremad, da den afbrydes af gentagelser, forlængelser eller blokeringer af lyd, stavelser eller ord. Der kan desuden være udviklet sekundære symptomer, fx ansigtsgrimasser og medbevægelser af hoved, hænder, arme og ben.
Stammen menes at være forårsaget af forskellige faktorer: arvelige, biologiske, talesproglige og psykosociale. Dynamikken mellem disse faktorer og individets samspil med omgivelserne har betydning for, hvordan stammen udvikler sig og fremtræder hos den enkelte, og hvordan den enkeltes liv påvirkes af stammen. Typisk begynder stammen i 3-4 års alderen, og langt de fleste holder hurtigt op med at stamme igen, men for nogle bliver stammen en livslang udfordring.
Dette tema præsenterer viden om målgruppen voksne mennesker, der stammer, herunder mulige sociale konsekvenser af stammen. Temaet præsenterer desuden viden om stammen i et livsperspektiv. Og endelig præsenterer temaet nogle indsatstyper, der almindeligvis tilbydes voksne, der stammer. De tre indsatsartikler giver et grundigt indblik i forskellige måder at arbejde med stammen på.
Den præsenterede viden er baseret på en omfattende søgning i internationale databaser, den seneste søgning er foretaget i februar 2017. Med temaet ønsker Socialstyrelsen at formidle viden om den kompleksitet, som stammen hos voksne rummer. Men også viden om og redskaber til, hvordan der kan arbejdes med stammen hos voksne.