SibworkS er et 6 ugers manualbaseret gruppeprogram baseret på kognitiv adfærdsterapi. Formålet med SibworkS er blandt andet at give søskende til børn med særlige behov adgang til information og støtte for derved at hjælpe dem med at opbygge modstandskraft og undgå, at de føler sig isolerede.
SibworkS-manualen skitserer et 6 ugers gruppeprogram for unge søskende, som faciliteres af en gruppeleder. Manualen er baseret på forfatterne Kate Strohm & Monique Nesas egne og australske udbyderes erfaringer. Programmet er primært tiltænkt søskende til børn med særlige behov i alderen 8-12 år, men kan tilpasses andre aldersgrupper og populationer. SibworkS-programmet udbydes af den australske organisation ”Siblings Australia”. Siblings Australia er forpligtet til at forbedre den støtte, som er til rådighed for søskende til børn og voksne med kroniske lidelser, herunder handicap og psykiske problemer (Siblings Autralia). Programmet er beskrevet i detaljer for dermed at støtte gruppeledere og søskende bedst muligt.
Læs mere om SibworkS på Siblings Australias hjemmeside
Rationalet bag søskendeprogrammet er at give søskende til børn med funktionsnedsættelser og/eller særlige behov adgang til information og støtte for derved at gøre det muligt for søskende:
- At forstå spørgsmål vedrørende deres bror eller søsters handicap eller kronisk lidelse
- At forstå, at de ikke er alene med deres bekymringer og følelser
- At modtage støtte til at udtrykke og håndtere disse følelser
- At udvikle strategier til at håndtere vanskelige situationer
- At opnå en mere positiv tilpasning i deres familiesituation (Strohm & Nesa, 2010).
Gennem støtte får søskende mulighed for at føle sig mindre isolerede, ligesom støtten kan hjælpe dem med at opbygge en modstandskraft. Som resultat heraf vil de være bedre i stand til at nå deres fulde potentiale og samtidig bidrage til livskvaliteten for deres bror eller søster med funktionsnedsættelse og/eller særlige behov. Støtte til søskende kan også være medvirkende til, at hele familien fungerer bedre og mere positivt (Strohm & Nesa, 2010).
Hvordan er SibworkS bygget op?
SibworkS kan køres på én af følgende to måder. Enten som et seks ugers-program, hvor hver session varer i to timer (velegnet til at foregå efter skole), eller som et to dages program (velegnet til at køre som et weekend- eller skoleferieforløb) (Strohm & Nesa, 2010). Denne metodebeskrivelse tager udgangspunkt i seks ugers-programmet og omhandler følgende temaer:
- At lære de andre deltagere at kende samt lave fælles mål for gruppen
- At anerkende ligheder og forskelle mellem én selv og ens bror eller søster med funktionsnedsættelse og/eller særlige behov, samtidig med at man deler viden med de andre søskende om forskellige funktionsnedsættelser
- At udtrykke følelser og søge social støtte
- At anvende en problemløsende tilgang i seks trin
- At udvikle strategier til at håndtere stress herunder det, som vedrører ens bror eller søster
- At anerkende ens individualitet, selv når det handler om, hvad man har fået ud af at deltage i programmet (Strohm & Nesa, 2010).
Indholdet i de seks sessioner
SibworkS manualen består af en detaljeret beskrivelse af indholdet i de seks sessioner samt de øvelser og aktiviteter, der skal være medvirkende til, at gruppelederen kommer rundt om samtlige fokuspunkter for programmet (Strohm & Nesa, 2010).
De seks sessioner har følgende indhold:
Session 1 – uge 1: Lære hinanden at kende
Formålet med programmets første session er at udvikle et trygt og støttende miljø, hvori søskende kan dele erfaringer og udtrykke deres følelser (Strohm & Nesa, 2010):
Session 2 – uge 2: Udforske forskelle
Formålet med programmets anden session er at udforske de forskelle og ligheder, der er mellem de deltagende søskende og deres bror eller søster, deres familie og i forhold til hinanden. Derudover er målet at opbygge viden og forståelse om funktionsnedsættelser samt identificere aktiviteter, som børnene holder af at lave sammen med/uden deres bror eller søster med funktionsnedsættelse og/eller særlige behov. (Strohm & Nesa, 2010).
Session 3- uge 3: Rare – og ikke så rare følelser
Formålet med programmets tredje session er at hjælpe søskende med at identificere en række følelser samt øge deres bevidsthed om de følelser, som omhandler dét at have en bror eller søster med en funktionsnedsættelse. Målet er også at øge børnenes (søskendes) forståelse for, at det er okay at have både positive og negative følelser. Målet er desuden at undersøge disse følelser nærmere samt identificere et støttenetværk, som er til rådighed for det enkelte barn (Strohm & Nesa, 2010).
Session 4 – uge 4: Problemløsning
Formålet med programmets fjerde session er at forstå og demonstrere problemløsningsfærdigheder for at kunne håndtere forskellige udfordringer. Herunder at anerkende, at søskende ikke er alene med deres erfaringer samt at lære dem specifikke strategier for, hvordan søskende kan håndtere de forskellige situationer, som de kan komme til at stå i. Fx hvordan man fortæller andre om ens bror eller søsters funktionsnedsættelse og/eller særlige behov, eller hvordan man håndterer drillerier m.m. (Strohm & Nesa, 2010).
Session 5 – uge 5: Fjerne bekymringer
Formålet med programmets femte session er at identificere og anvende mestringsstrategier til at håndtere udfordrende situationer og forstå, at nogle problemer kan løses, mens andre ikke kan. Sessionen skal også lære børnene strategier til følelsesmæssigt at håndtere problemer, som ikke kan løses (Strohm & Nesa, 2010).
Session 6 – uge 6: At gå stærkere og støttet hjem
Formålet med programmets sjette og sidste session er at gennemgå og reflektere over læring og gruppens erfaringer. Målet er at øge deltagernes viden om personlige styrker hos sig selv og hos deres bror eller søster med funktionsnedsættelse og/eller særlige behov samt at diskutere de ting, som de deltagende søskende har lært om sig selv og andre. I denne sjette session arbejdes der også med at etablere et netværk til efter programmets afslutning med henblik på den mere langsigtede støtte af hinanden. De tidligere sessioner integreres med henblik på at hjælpe deltagerne med at finde mening i deres situation samt evaluere hele gruppens indsats (Strohm & Nesa, 2010).
Hyppighed og længde af sessioner i programmet
SibworkS-programmet, som køres over seks uger, er designet til at forløbe en gang om ugen. I nogle situationer kan det give mening at køre grupperne tættere. Den oprindelige form giver deltagerne tid til at tænke over de emner, som er blevet rejst, og til at bearbejde deres følelser forbundet hermed, inden de igen samles til næste møde. Hvis gruppemøderne køres for tæt på hinanden, kan det være vanskeligt for deltagerne at nå at bearbejde følelserne ordentligt (Strohm & Nesa, 2010).
Seks ugers-programmet har til formål at være sjovt i de to timer, en session varer. Der er desuden afsat tid til en 20 minutters pause. Denne sammensætning har tilstrækkelig tid til at tillade en kombination af sjov, læringsaktiviteter, skabelse af gruppesamhørighed samtidig med at børnenes opmærksomhed fastholdes (Strohm & Nesa, 2010).
Forældrekomponenten
Et af formålene med søskendegrupper er at styrke familieforholdet. Det kan derfor være nyttigt for forældrene at have en forståelse for, hvad der sker i søskendegruppen, ligesom det er relevant for dem at vide, hvordan de kan fortsætte med at støtte deres børn derhjemme. Målet med forældrekomponenten er at anerkende de vanskeligheder, som søskende har, men samtidig fokusere på strategier til at støtte dem. Det handler om at styrke familierne og forstærke deres evne til at støtte alle medlemmer af familien (Strohm & Nesa, 2010). Det er vigtigt, at forældre og børn, forud for deres deltagelse, er opmærksomme på såvel målet med programmet som de aktiviteter, der er inkluderet. Forældrekomponenten i SibworkS består derfor af informationsmateriale til forældrene, hvori det vigtigste fokuspunkt for hver session begrundes. Derudover tilbydes ”forældretips”, som er en kombination af praktiske tips og gode råd til at tilskynde yderligere diskussion ud fra de forskellige sessionstemaer (Roberts et al., 2015).
Baggrunden for SibworkS
Udviklingen af SibworkS er baseret på en model om familiestress og tilpasning, som kaldes ABCX-modellen. Modellen foreslår interventioner, der sigter mod positiv indflydelse på familiemedlemmers tilpasning, og SibworkS bør derfor målrettes ressourcer, såsom social støtte og mestringsstrategier, ligesom den bør tage højde for, hvordan man opfatter stressfaktorer. Interventionsmål genereret ud fra denne teoretiske model er derefter blevet matchet til interventionsaktiviteter, som er fundet egnede for søskende og/eller familier, og som tidligere har vist sig effektive i forhold til at fremme velvære (fx opbygning af søskendes viden om handicap, udvikling af mestringsstrategier m.m.) (Roberts et al., 2015).
Monitoreres der løbende og systematisk?
Forældretjekliste
Til at evaluere SibworkS-programmet er der udviklet en forældretjekliste (PCL). Listen er udviklet med det formål at kunne evaluere på søskendes justering og forældrenes forståelse af søskendes relationer, følelser og adfærd (Strohm & Nesa, 2010).
Evaluering og opfølgning
I SibworkS-manualens bilag 5 præsenteres evalueringsværktøjer, som gruppelederen kan benytte til løbende at følge op og evaluere (Strohm & Nesa, 2010). Med evaluering af indsatsen for øje benyttes værktøjerne til at afdække:
- Feedback fra søskende
- Feedback fra forældre
- Et spørgeskema, der vedrører styrker og vanskeligheder (The Strength and Difficulties Questionnaire, 11-17 år) samt en vejledning til, hvordan scoringen skal tolkes
- En forældretjekliste samt en vejledning til, hvordan scoringen af tjeklisten fortolkes (Strohm & Nesa, 2010).
Kilder
McCubbin, H. I. & Patterson, J. M. (1983). The family stress process: the double ABCX model of family adjustment and adaptation. In: McCubbin, H.I. et al. (red.): Social stress and the family: advances and developments in family stress theory and research. New York: Haworth; 1983. 7-37.
Siblings Australia (2016). Om Siblings Australia. (Besøgt 05.09.2017).
Strohm, K. & Nesa, M. (2010). SibworkS facilitator manual: Groups for siblings of children with special needs (2. udgave). Siblings Australia Inc.
Roberts, R. M. et al. (2015). A controlled trial of the SibworkS group program for siblings of children with special needs. Research in Developmental Disability. 2015;43-44:21-31.
Roberts, R. M. et al. (2016). Support group programme for siblings of children with special needs: predictors of improved emotional and behavioural functioning. Disability and Rehabilitation. Vol.38(21), 2063-2072.