Mennesker med behov for komplekse kommunikationsindsatser er en bred målgruppe, hvis kommunikative forudsætninger er anderledes end resten af befolkningens. Deres kommunikationsniveauer varierer, men typisk vil de enkelte personer alle have risiko for at blive forhindret i at deltage aktivt i beslutninger om deres eget liv. Målgruppen har behov for at lære at deltage aktivt i sociale fællesskaber ved at udvikle og udfolde deres sproglige, kognitive, følelsesmæssige og sociale sider. Til udviklingen kan bruges kommunikationsunderstøttende løsninger til at fremme målgruppens kommunikation, og de kaldes overordnet ASK (Alternativ og Supplerende Kommunikation).
Dette tema beskriver tre udvalgte ASK-løsninger, der virksomt kan understøtte kommunikation med mennesker med komplekse kommunikationsbehov: en visuelt understøttet samtale- og interviewmetode (Talking Mats), et billedbaseret kommunikationssystem (PECS) og et kommunikationshjælpemiddel (talegenererende enheder). Hvert af værktøjerne virker og understøtter målgruppen på forskellig vis, men er ikke indsatser i sig selv. De vil typisk være en delkomponent i en samlet kommunikationsunderstøttende indsats. Mennesker med komplekse kommunikationsbehov kan have brug for flere former for ASK-løsninger, og den kommunikationsunderstøttende indsats skal derfor tilrettelægges ud fra en udredning af personens kommunikative behov, ønsker og mål for progression.
Den præsenterede viden er baseret på en omfattende søgning i nationale, nordiske og internationale databaser gennemført i 2016 og udgør temaet om mennesker med komplekse kommunikationsbehov. Med temaet ønsker Socialstyrelsen at formidle viden, der kan danne baggrund for den kommunale planlægning og videreudvikling på området.