Næsten 760.000 danskere i alderen 16-64 år har et selvrapporteret handicap eller længerevarende helbredsproblem. Personer med handicap har generelt et lavere uddannelsesniveau og en lavere beskæftigelsesgrad end den øvrige befolkning.
Forskning viser, at et arbejde kan styrke en persons selvværd og sociale relationer samt give en oplevelse af at være inkluderet og værdifuld. Forskningen viser også, at mange personer med handicap gerne vil arbejde, men oplever fysiske, holdningsmæssige og strukturelle barrierer, som gør det vanskeligt at komme i arbejde. Der kan altså være både individuelle og samfundsmæssige gevinster ved at hjælpe flere mennesker med handicap i job.
Beskæftigelsesindsatser for mennesker med handicap er forankret i de kommunale jobcentre. Beskæftigelsessystemet kan understøtte, at mennesker med handicap kommer i job, ved at skabe gode match mellem ledige og virksomheder, udbrede viden om relevante støtteordninger samt ved at anvende koordinerede og beskæftigelsesrettede indsatser. Samtidig kan sociale indsatser støtte borgeren i at overvinde nogle af de barrierer, der kan være for at opnå og fastholde et job eller en uddannelse.
Temaet præsenterer tre indsatser, der har vist positive resultater i forhold til at hjælpe personer med handicap i job: Individuelt Planlagt job med Støtte (IPS), Social støtte samt Pre-Employment Programme (PEP). Indsatserne er dels udvalg på baggrund af viden om indsatsens effekt, dels at de indeholder en socialfaglig indsats.
Målgruppen for temaet om Handicap og beskæftigelse er kommunale beslutningstagere, ledere og fagpersoner. Med temaet ønsker Socialstyrelsen at formidle viden, som kan danne baggrund for den kommunale planlægning og videreudvikling af området.