Det har store konsekvenser for børn og unge i udsatte positioner, såvel i barndommen som i voksenlivet, hvis ikke der reageres i tide i forhold til deres begyndende problemstillinger. Forebyggelse og tidlig indsats handler om de konkrete initiativer og indsatser, der iværksættes for at fremme trivsel samt forebygge, at problemer skader børns og unges udvikling. Det handler også om underretningspligt og tværfagligt samarbejde.
Tidlig indsats er afhængig af, at forskellige faggrupper kan samarbejde om at hjælpe udsatte og sårbare børn og unge. Det er derfor afgørende, at fagpersoner, der har med børn og unge at gøre i hverdagen, opfanger tegn og reaktioner på mistrivsel, tager bekymringer alvorligt og handler på deres bekymring via tværfagligt samarbejde eller ved med det samme at sende en underretning.
I dette tema præsenteres artikler, som kan være med til at reducere den tvivl, usikkerhed og berøringsangst, der præger mange fagpersoners forvaltning af underretningspligten. Du kan bl.a. læse om tværfagligt samarbejde og om tidlig opsporing af udsatte børn og unge. Derudover indeholder temaet artikler, der belyser de økonomiske fordele ved en tidlig indsats.