Over halvdelen af de børn i Danmark, der er anbragt uden for hjemmet, bor hos en plejefamilie. I 2019 var det 63 pct. af alle anbragte børn, som boede i en plejefamilie. Der findes fire typer af plejefamilier, nemlig almene plejefamilier, forstærkede plejefamilier, specialiserede plejefamilier og netværksplejefamilier. Kommunerne bruger plejefamilier til døgnanbringelser og akutanbringelser samt til aflastning i weekend og ferie. Rammerne for familieplejeområdet findes i lov om social service.
En almen plejefamilie er i udgangspunktet en ganske almindelig familie, der giver plads i sit hjem til et barn, der har behov for særlig støtte og omsorg, og som har lettere til moderate støttebehov. Forstærkede plejefamilier er godkendt til at have børn og unge i pleje, som har moderate til svære støttebehov. Specialiserede plejefamilier kan modtage børn med svære støttebehov. En netværksplejefamilie har på forhånd en relation til barnet. Det kan være en familierelation eller en anden form for netværksrelation.
Der er de seneste år kommet et stigende fokus på familieplejeområdet i Danmark, da forskning peger på, at et trygt omsorgsmiljø med mulighed for at danne nære og stabile relationer til voksne er vigtigt for at sikre en god anbringelse for barnet. I Vidensportalens tema om plejefamilier kan du bl.a. finde viden om plejefamiliernes rammer og vilkår samt om de forskellige typer plejefamilier. Herudover kan du finde viden om målgruppe, metode, implementering, effekter og økonomi for de forskellige typer indsatser.