Nationale og internationale erfaringer peger på, at den rette balance mellem tilpasning og loyalitet over for programmet, regelmæssig vejledning, tydelig organisering og grundig forberedelse er vigtige faktorer, hvis De Utrolige År skal implementeres med succes.
DUÅ Småbørn – nationalt og internationalt
De Utrolige År (DUÅ) Småbørn er et forældreprogram i De Utrolige År-serien, som er baseret på de øvrige evidensbaserede forældreprogrammer. Programmet er implementeret i forskellige lande, og programmet er – foruden den originale version på engelsk – oversat til spansk og dansk (The Incredible Years, u.å.).
Programmet har været anvendt i Danmark siden 2010. I 2018 blev DUÅ Småbørn evalueret som en del af den samlede evaluering af Forebyggelsespakken, ”Tidlig indsats - Livslang effekt”, hvor fem kommuner implementerede DUÅ Småbørn (Rasmussen, 2018).
Læs slutevalueringen af ”Tidlig Indsats - Livslang Effekt” her
Implementering af DUÅ Småbørn
Materiale
I forhold til konkret implementering af programmet er der udviklet en manual og øvrigt materiale, der guider gruppelederen i forhold til struktur og indhold i de enkelte forældresessioner. Desuden er bogen, De Utrolige Småbørn, en del af programmaterialet. Den er målrettet forældrene, som skal læse kapitler i bogen i forbindelse med, at de deltager i et gruppeforløb (Webster-Stratton, 2013; Webster-Stratton, 2015).
Uddannelse af gruppeledere
Det kræver en særlig uddannelse at være gruppeleder i DUÅ Småbørn. Uddannelsen til gruppeleder udbydes i Danmark. Det tager cirka to år at uddanne sig til gruppeleder, hvor uddannelsesforløbet består af:
• en introdag
• tre dages workshop
• to konsultationsdage
• fire peer coach vejledninger
• to gruppeforløb i egen organisation.
Gruppelederen kan efterfølgende blive certificeret (Socialstyrelsen, 2019).
Implementeringsevaluering fra Danmark
DUÅ Småbørn er i 2018 evalueret i en dansk kontekst som en del af den samlede evaluering af Forebyggelsespakken, ”Tidlig indsats – Livslang effekt”, hvor familierettede og forebyggende indsatser blev afprøvet (Rasmussen, 2018).
Evalueringen af DUÅ Småbørn tager udgangspunkt i fem kommuner, der rekrutterer gennem daginstitutioner, familievejledere, specialrådgivere og sundhedsplejen. Fælles for kommunerne er, at de har tilbudt indsatsen til forældre, der har behov for hjælp og viden til at styrke samspil og tilknytning i familien, hvor børnene udviser udadreagerende adfærd og udfordringer omkring relationer og opdragelse.
Evalueringen viser, at DUÅ Småbørn i projektperioden er blevet tilbudt til en bredere målgruppe af forældre med børn i alderen 1-3 år, idet rekrutteringen af sårbare familier har været vanskelig for kommunerne.
Det fremgår ligeledes af evalueringen, at kommunerne kan implementere DUÅ Småbørn loyalt over for de kerneelementer, som indsatsen består af. Der har dog været brug for at foretage tilpasninger af enkelte kerneelementer i kommunerne, men evalueringen viser ikke en tendens til, at disse tilpasninger har en negativ indvirkning på forældrenes udbytte af DUÅ Småbørn.
For at opnå en succesfuld implementering af DUÅ Småbørn anbefales det i evalueringen at være opmærksom på følgende:
- Gruppesammensætningen er betydningsfuld for udbyttet. Både gruppeledere og forældre nævner, at en homogen gruppe af forældre er at foretrække, så indsatsen er nemmere at målrette. Samme erfaring har man gjort sig ved implementeringen i Norge, hvor man konkluderer, at forældregrupperne bør sammensættes homogent i forhold til børnenes adfærdsvanskeligheder, familieegenskaber, personlige problemer, stressniveau mv.
- Der skal være styrket fokus på rekruttering af forældre, især i forhold til sårbare forældre, og en tydelig rekrutteringsproces med en aktiv kommunikation, der rækker ud til relevante aktører.
- Der skal investeres tid til at opbygge en relation til forældrene - blandt andet gennem indledende samtale og forventningsafstemning.
- Forældrene skal opleve en nem adgang til programmet. Eksempelvis tidspunktet for afholdelse af forløbet samt vigtigheden af at have en tæt opfølgning med de forældre, der udebliver fra en session.
Læs hele slutevalueringen af ”Tidlig Indsats - Livslang Effekt” her.
Internationale studier
Flere internationale studier har undersøgt aspekter, der har betydning for implementering af DUÅ-programmer. Programudvikler har i perioden 2005-2010 udført et randomiseret kontrolleret studie, hvor 56 gruppeledere blev uddannet i DUÅ. 25 fik uddannelse i form af en tredages workshop, og 31 fik en tredages workshop plus konsultationer og løbende vejledning af ekspert. Resultatet af undersøgelsen viste, at det at koble konsultation og vejledning med det tredages workshopforløb forbedrede gruppelederens færdigheder og ledte til, at implementering sker med større loyalitet over for programmet (Webster-Stratton et al., 2014).
I et studie fra Storbritannien (Axford, 2012) har man arbejdet ud fra antagelsen om, at forældrenes motivation og engagement har betydning for effekten af interventionen. Derfor har man på baggrund af en litteraturgennemgang og et casestudie af DUÅ undersøgt, hvad der er væsentligt for netop at engagere forældre i forældreprogrammer.
På baggrund af undersøgelsen anbefales det at:
- skabe en god og tydelig rekrutteringsproces
- skabe god kommunikation og et godt samarbejde med interessenter
- sikre incitament til rekruttering og fastholdelse af forældre
- være aktive og kreative i det opsøgende arbejde
- investere i opbygning af relationer til forældrene
- sikre, at programmet er lettilgængeligt
- have realistiske forventninger til forældrene (Axford, 2012).
Implementering – et kommunalt perspektiv
Rambøll udarbejdede i 2011 en implementeringsevaluering for Socialstyrelsen, hvor Ikast-Brande Kommune indgik (Rambøll Management Consulting, 2011). Heraf fremgår det, at en god organisering i kommunen er central, hvis man vil sikre en god implementering af programmet.
Kommunens erfaring er desuden, at det er vigtigt i forberedelses- og opstartsfasen, at:
- der gennemføres en grundig interessentanalyse, som afklarer, hvem de væsentlige samarbejdspartnere er
- der bliver skabt en grundig afklaring af, hvem målgruppen er
- der bliver etableret et sikkert, klart og synligt visitationssystem
- de fysiske og praktiske rammer er på plads
- der ansættes forandringsparat personale, som kan arbejde manualbaseret
- der ansættes minimum fire gruppeledere.
Kilder
Axford, N. et al. (2012). Engaging parents in parenting programs: Lessons from research and practice. Children and Youth Services Review, Vol. 34(10): 2061-2071.
Rambøll Management Consulting (2011). Evaluering af De Utrolige År: Slutrapport. Odense: Servicestyrelsen.
Rasmussen, J. H. et al. (2018). Slutevaluering af familierettede og forebyggende indsatser i “Tidlig Indsats – Livslang Effekt. Udarbejdet for Socialstyrelsen. København: VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd; Oxford Research.
Socialstyrelsen (2019). Om dokumenterede metoder: Forældreprogrammer: Opstart. Tilgængelig fra: http://socialstyrelsen.dk/tvaergaende-omrader/dokumenterede-metoder-born-og-unge/om-dokumenterede-metoder/dua/dua-foraeldreprogrammer/opstart [lokaliseret 09-12-2019].
The Incredible Years (u.å.). Toddler Basic Program. Tilgængelig fra: http://www.incredibleyears.com/programs/parent/toddler-curriculum/ [lokaliseret 09-12-2019].
Webster-Stratton, C. (2011). The Incredible Years: Parents, Teachers, and Children's Training Series. : Program Content, Methods, Research and Dissemination 1980-2011. : Program Content, Methods, Research and Dissemination 1980-2011. Seattle: The Incredible Years Inc.
Webster-Stratton et al. (2014). Improving therapist fidelity during implementation of evidence-based practices: Incredible years program. Psychiatric Services, Vol. 65(6): 789-795.
Webster-Stratton, C. (2015). De Utrolige Småbørn: En guide og dagbog til dit lille barns udvikling og første opdagelser: Sådan styrker du dit barns sociale, følelsesmæssige og sproglige udvikling. København: Dansk Psykologisk Forlag.