FIT er et evidensbaseret dialog- og evalueringsredskab, der består af to skemaer med visuelle analoge skalaer. Skemaerne anvendes i starten og afslutningen af et møde mellem den fagprofessionelle og borgeren. FIT er udviklet særligt til professionelle behandlere, men kan anvendes bredt på alle behandlingsforløb.
De to skemaer i FIT udvikler en særlig dialog- og feedbackkultur. Skemaerne benyttes som udgangspunkt for møderne mellem den fagprofessionelle og borgeren. Her fokuseres på borgerens oplevelse af indsatsens effekt og samarbejdet med fagpersonen. Både indsatsen og samarbejdet bliver altså løbende evalueret. Med anvendelsen af FIT kan den fagprofessionelle undersøge det borgeroplevede udbytte af indsatsen, udvikle praksis og tilpasse indsatsen til den enkelte borger. FIT kan også anvendes i gruppebaserede forløb (Miller et al., 2005).
To skemaer indleder og afslutter FIT-forløb
Det første skema, ORS (Outcome Rating Scale), anvendes i begyndelsen af FIT-forløbet. ORS har fokus på at give den fagprofessionelle feedback på, hvordan den enkelte borger trives og fungerer i hverdagen her og nu. Derved får den fagprofessionelle en fornemmelse af, om indsatsen er hjælpsom (Hansen et al., 2016).
Det andet skema, SRS (Session Rating Scale), anvendes i slutningen af FIT-forløbet. SRS har fokus på borgerens oplevelse af samarbejdet med fagpersonen. Skemaerne kvalificerer dialogen gennem regelmæssig og systematisk feedback fra borger til fagprofessionelle. Svarene behandles efterfølgende med henblik på, hvordan fagprofessionelle kan udvikle deres praksis og tilpasse indsatsen til den enkelte borger. En af fordelene ved FIT er, at feedbacken foregår i en dialog og dermed går begge veje, hvor den fagprofessionelle udtrykker sin forståelse af det, borgeren har sagt (Hansen et al., 2016).
ORS-skemaet afspejler borgerens funktionsniveau
Borgerens afkrydsning i ORS-skemaet afspejler borgerens aktuelle funktionsniveau set som gennemsnit for den forløbne uge. Ud fra fire parametre indfanges borgerens velbefindende eller mistrivsel på fire områder:
- Individuelt
- I forhold til nære relationer
- Socialt
- Generelt velbefindende (Bargmann, 2017).
Formålet med ORS er at give feedback på, om der er sket fremskridt i indsatsen inden for den seneste uge set fra borgerens perspektiv (Campbell & Hemsley, 2009; Eplov et al., 2010; Bargmann, 2017).
SRS-skemaet afspejler borgerens oplevelse af samarbejdet
Borgeren afkrydser SRS-skemaet, når samtalen eller aktiviteten slutter. Borgerens afkrydsning i SRS-skemaet afspejler borgerens oplevelse af samarbejdet med den fagprofessionelle. Borgeren vurderer kvaliteten af det samarbejde, som borgeren oplever i samtalen:
- Oplever borgeren sig respekteret og hørt?
- Oplever borgeren, at indholdet i samtalen er relevant?
- Oplever borgeren, at den/de metoder, som anvendes, er hjælpsomme?
- Oplever borgeren, at indsatsen engagerer? (Bargmann, 2017).
Den fagprofessionelle opfordrer især borgeren til at give negativ eller kritisk feedback, så indsatsen kan tilpasses endnu bedre til netop borgerens oplevede behov (Bargmann, 2017).
Den systematiske feedback med fokus på negativ eller kritisk feedback giver den fagprofessionelle mulighed for at opdage eventuelle problemer med arbejdsalliancen i den enkelte samtale. Derfor kan feedbacken være udgangspunkt for en drøftelse mellem borger og fagperson om mulige forbedringer af samarbejdet (Miller & Bertolino, 2016; Campbell & Hemsley, 2009; Bargmann, 2017).
Der er også udviklet et afkrydsningsskema til gruppebaserede indsatser: Group Session Rating Scale (GSR) (Duncan et al., 2003).
FIT til børn i alderen 6-12 år
De to skemaer, ORS og SRS, som indgår i FIT, er designet ud fra normer for voksne og unge fra 13 år og opefter. For børn i alderen 6-12 år er skemaerne designet med smileys på fire skalaer i stedet for spørgsmål, så børn bedre kan give deres vurdering af behandlingen. Disse skemaer hedder Child Outcome Rating Scale (CORS) og Child Session Rating Scale (CSRS) og spørger ind til det samme som skemaerne til voksne.
Da børn og unge fungerer på forskellige kognitive udviklingsniveauer, skal aldersinddelingen på skemaerne opfattes som vejledende. CORS- og CSRS-skemaerne samt ORS- og SRS-skemaerne anvendes efter, hvordan behandleren vurderer barnets eller den unges modenhed (Duncan et al., 2006).
I terapiforløb, hvor et barn (6-12 år) deltager med en forælder eller hele familien, kan barnet udfylde CSRS-skemaet efter hver session for sig selv, når forældrene udfylder deres SRS-skema. På den måde får alle deltagere mulighed for at give udtryk for deres oplevelse af sessionen med terapeuten (Miller & Bertolino, 2016).
Der findes også en Child Group Session Rating Scale (CGSR) for børn i alderen 6-12 år, der indgår i et gruppeforløb (Duncan et al., 2003).
Parallelle bedømmelser
Parallelle bedømmelser (collateral scores) kan anvendes i behandlingen af børn i alderen 6-12 år. Her inddrages barnets netværk, det vil sige forældre eller fagprofessionelle som eksempelvis pædagoger, lærere og psykologer. Det sker ved, at netværket og barnet udfylder hvert deres CORS-skema. Netværket udfylder skemaet ud fra deres oplevelse af barnets trivsel. Efterfølgende er de forskellige vurderinger udgangspunkt for en snak i netværket om forskelle og ligheder i vurderingerne, og hvad det kan skyldes. Herigennem skabes et billede af, hvad der skal være fokus på i behandlingen, som kan fremme barnets trivsel (Duncan et al., 2006; Hansen et al., 2016).
Implementering af brugen af parallelle bedømmelser kan være særligt krævende. Det skyldes blandt andet, at deltagerne i netværket (modsat forældrene) ikke er vant til at arbejde med FIT-skemaerne, da de ikke deltager på hver session i familiebehandlingen (Hansen et al., 2016).
FIT til mindre børn
For børn på 5 år og under anvendes Young Child Outcome Rating Scale (YCORS) og Young Child Session Rating Scale (YCSRS), som også er designet med smileys. Skemaerne er ikke validerede (Corc, u.å.; Duncan et al., 2006). Det er værktøjer, der bl.a. kan anvendes i terapiforløb, hvor hele familien deltager. Formålet med skemaerne er at motivere små børn til at give udtryk for deres velbefindende og tilfredshed. Barnet udfylder selv skemaet (Duncan et al., 2006).
Evidensbaseret praksis
ORS- og SRS-skemaerne er godkendt som evidensbaseret praksis af den amerikanske regerings center for evidensbaseret praksis (The National Registry of Evidence-based Programs and Practice - NREPP). Skemaerne anbefales bl.a. i de engelske NICE-guidelines (National Institute for Health and Care Excellence) (Bargmann, 2017).
Kilder
Bargmann, S. (2017). Feedback Informed Treatment: En grundbog. København: Akademisk Forlag.
Campbell A. & Hemsley, S. (2009). Outcome Rating Scale and Session Rating Scale in psychological practice: Clinical utility of ultra-brief measures. Clinical Psychologist, Vol. 13 (1): 1–9.
CORC (u.å.). Outcome Rating Scale (ORS). CORC: Child Outcomes Research Consortium. Tilgængelig fra https://www.corc.uk.net/outcome-experience-measures/outcome-rating-scale/ [lokaliseret 10-12-20].
Duncan B. L. et al. (2003). The Session Rating Scale: Preliminary psychometric properties of a “working” alliance measure. Journal of Brief Therapy, Vol. 3 (1): 3–12.
Duncan, B. L. et al. (2006). Giving Youth a Voice: A Preliminary Study of the Reliability and Validity of a Brief Outcome Measure for Children, Adolescents, and Caretakers. Journal of Brief Therapy, Vol. 5 (2): 71-88.
Eplov, L.F. et al. (2010). Psykiatrisk og Psykosocial Rehabilitering: En recovery-orienteret tilgang. København: Munksgaards Forlag.
Hansen, H. et al. (2016). Evaluering af Feedback-Informed Treatment ved Silkeborg Kommunes Familiecenter. København: SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.
Miller, S. D. et al. (2005). The Partners for Change Outcome Management System. Journal of Clinical Psychology, Vol. 61 (2): 199-208.
Miller, S. D. & Bertolino, B. (2016). Feedback Informed Treatment: Danske Manualer. (Original titel: ICCE Manuals on Feedback Informed Treatment (FIT) – udgivet i 2012 af ICCE – International Center for Clinical Excellence). CreateSpace Independent Publishing Platform.