I Det inddragende netværksmøde samles en familie med både det private og det professionelle netværk om at finde frem til gode og realistiske planer.
I Det inddragende netværksmøde deltager både det professionelle og det private netværk, og alle mødedeltagere opfattes som potentielt lige vigtige bidragydere.
Mødets struktur
Det inddragende netværksmøde er et struktureret møde, som består af tre faser:
- En beskrivende del - med fokus på den aktuelle situation og de ændringer, der ønskes
- En reflekterende del - med fokus på, hvordan det ønskede kan nås
- En aftaledel - med fokus på at træffe konkrete aftaler om, hvem der gør hvad.
Der er en klar rollefordeling på mødet, og familierådgiveren deltager på lige fod med de øvrige mødedeltagere og er ikke mødeleder. Mødelederen kan fx være en kollega til familierådgiveren. Det centrale er, at mødelederen ikke er involveret i den konkrete sag (Socialstyrelsen, 2021).
Planlægning og afvikling af Det inddragende netværksmøde
Det inddragende netværksmøde skal forberedes grundigt og i samarbejde med barnet/den unge og forældre.
Det er vigtigt, når man anvender denne metode, at man tager en indledende samtale med familien om, hvem der skal deltage i netværksmødet, og hvad der forventes at blive delt oplysninger om (Socialstyrelsen, 2021).
Til brug for planlægningen af Det inddragende netværksmøde har Socialstyrelsen udarbejdet en række anbefalinger, som kan benyttes.
Find Socialstyrelsens anbefalinger ved at klikke her
Socialstyrelsens Børnekatalog udbyder bl.a. kurser, der har til formål at opkvalificere organisationen i at anvende netværksinddragende metoder. Disse kurser præsenterer inddragende metoder og giver deltagerne en forståelse for vigtigheden af samarbejdet og det inddragende arbejde.
Læs mere om Børnekatalogets kurser på Børnekatalogets hjemmeside her
Mødeledelse
Mødelederen er ansvarlig for selve afviklingen af mødet, herunder rammerne for mødet.
Det er også mødelederens ansvar at sørge for, at der efter mødet udarbejdes et referat, så alle deltagere er klar over opgavefordeling, hvornår der følges op, og hvornår de enkelte emner forventes at være igangsat. Socialstyrelsen har udarbejdet et skema, der kan anvendes til udarbejdelse af referatet.
Find Socialstyrelsens skema til netværksmøde her
Evaluering af møderne
Det er en god idé at evaluere møderne. Socialstyrelsen har udarbejdet evalueringsskemaer til brug efter det første Inddragende netværksmøde i en sag samt til eventuelle opfølgende møder.
Find Socialstyrelsens evalueringsskema her
Find Socialstyrelsens skema til opfølgende møder her
Kilder
Socialstyrelsen (2021, 22. januar). Hvad er netværksmøder? Tilgængelig fra: https://socialstyrelsen.dk/tvaergaende-omrader/sagsbehandling-born-og-unge/netvaerksinddragende-metoder/hvad-er-netvaerksmoder [lokaliseret 01.10.2021].