CTI for unge, som befinder sig i en kritisk overgangsfase, er blevet implementeret i Odsherred Kommune og Københavns Kommune. Implementeringen af CTI kræver en særlig organisering samt kompetenceudvikling af medarbejderne.
Metoden kræver en klar organisering og beskrivelse af rammerne for opgaven, ligesom den kræver kompetenceudvikling af de medarbejdere, som skal arbejde med metoden. Socialstyrelsen udbyder løbende kurser i metoden - også med særligt fokus på unge i risiko for fx hjemløshed.
Klik her for at læse mere om Socialstyrelsens kurser i metoden
Viden om implementering af metoden bygger på nuværende og tidligere projekter, hvor der er udarbejdet metodebeskrivelser og manualer til de konkrete målgrupper:
- unge og voksne med hjemløshedsproblemstillinger i overgangen til egen bolig
- kvinder i overgangen mellem kvindekrisecentre og egen bolig (§109 efter serviceloven og egen bolig)
- socialt udsatte grønlændere i overgangen fra hjemløshed til et bostøtteforløb
- aktiveringsparate borgere over 30 år, der har modtaget kontanthjælp i minimum ét år i overgangen til beskæftigelse
- borgere i prostitution, der ønsker at forlade prostitution eller opnå forbedrede livsvilkår, mens de er i prostitution
- borgere, der flytter hjem efter psykiatrisk indlæggelse, og som har behov for bostøtte
- borgere med psykiske lidelser, der flytter fra botilbud til egen bolig.
Når CTI anvendes i en efterværnsindsats, er det vigtigt at være opmærksom på at tilpasse metoden til målgruppen og den faglige og organisatoriske kontekst. Metoden kræver et intensivt samarbejde med den unge. Det betyder, at den enkelte CTI-medarbejder typisk vil have mulighed for at arbejde med ca. 10 unge ad gangen (Socialstyrelsen & Benjaminsen, 2021).
Erfaringer med CTI-metoden fra Odsherred Kommune
CTI er implementeret i Odsherred Kommune som led i at styrke efterværnsindsatsen. Socialstyrelsen har interviewet projektlederen og den uddannede CTI-medarbejder i projektet ”Investering i efterværn” (Projektleder & CTI-medarbejder/Odsherred Kommune, 2020).
Projektlederen fortæller, at kommunen valgte at anvende CTI, da man vurderede, at det kunne styrke arbejdet med unge i efterværn, som bevæger sig i kritiske overgange. Herudover uddyber projektlederen, at CTI-metoden afspejler kommunens øvrige metodetilgange, hvor man arbejder med inddragelse og empowerment af de unge.
I Odsherred Kommune vurderer man, at CTI fungerer godt i forhold til udvalgte unge i efterværn, som har brug for en systematisk indsats. De foreløbige erfaringer i forhold til de unge er positive, og både projektlederen og CTI-medarbejderen bemærker, at CTI-metoden med fordel kan udbredes til andre faglige områder i kommunen.
I Odsherred Kommune har man valgt at uddanne to CTI-medarbejdere, hvoraf den ene arbejder fast med metoden, og den anden agerer sparringspartner. Begge medarbejdere arbejder som ungeguider i kommunens ungeenhed.
For at lykkes med implementeringen af CTI fremhæver projektlederen og CTI-medarbejderen fra Odsherred Kommune, at:
- Det er afgørende, at der hos de unge såvel som hos medarbejderen er en fælles forståelse af, hvad et CTI-forløb er, herunder at CTI er et komprimeret forløb, der strækker sig over ni måneder.
- Det er vigtigt, at CTI-medarbejderen er tæt på myndighedsfunktionen, så der ikke er langt mellem ord og handling. Det betyder, at indsatserne skal kunne bevilliges og igangsættes hurtigst muligt.
- For at lykkes med et godt CTI-forløb kræver det, at de unge har kompetencer til at reflektere over eget liv.
- CTI-medarbejderen skal stole på, at den unge kan håndtere at få mere ansvar og være indstillet på, at forløbet slutter efter ni måneder.
- Det er væsentligt, at CTI-medarbejderen har erfaring inden for det kommunale område.
- Det er væsentligt, at CTI-medarbejderen har erfaring med relationsarbejde.
- Det er vigtigt at etablere en visitationsproces, hvor det vurderes, om den unge kan have gavn af et CTI-forløb.
- Det er væsentligt, at der løbende og systematisk følges op på den unges udvikling - både som opfølgning på visitationsgrundlaget, men også på den unges generelle trivsel. Til løbende at følge de unges trivsel anvender Odsherred Kommune en trivselslineal.
Erfaringer med CTI-metoden fra ’Hybelinstitutionen’ i Københavns Kommune
Københavns Kommune har valgt at implementere CTI som metode på ’Hybelinstitutionen’, der er et tilbud målrettet unge i efterværn. CTI er implementeret som led i et projekt, der har et særligt fokus på at forebygge hjemløshed.
Med CTI-metoden arbejdes der med Empowerment og Recovery-tankegange, og indsatsen tilrettelægges individuelt og helhedsorienteret med afsæt i de unges egne ønsker for forandring.
Socialstyrelsen har interviewet projektlederen på Hybelinstitutionen for at høre om erfaringerne med at implementere metoden (Projektleder/Københavns Kommune, 2020).
På Hybelinstitutionen har man gode erfaringer med at implementere CTI, og institutionen vurderer, at det giver en mere systematisk og målrettet efterværnsindsats. Hybelinstitutionen fortæller, at metoden er effektiv ift. at understøtte de unge i kritiske ovegange, og metoden anvendes særligt, når man beskæftiger sig med unge i efterværn, som er i risiko for hjemløshed.
For at lykkes med CTI fremhæver projektlederen, at:
- Det er vigtigt at have ledelsen med, da CTI som metode kræver, at der kan handles hurtigt, hvorfor det er afgørende, at der er opbakning i organisationen.
- Der i arbejdet med CTI ift. unge i efterværn er fokus på at koble det faglige afsæt på børneområdet sammen med det faglige afsæt på voksenområdet, så CTI bruges som et rammeredskab, der understøtter den unges overgang bedst muligt.
- Der er en grundig udredning af den unge, og at der er en plan for CTI-forløbet, som den unge selv føler ejerskab over.
- Der bør være opmærksomhed på, at et CTI-forløb ikke er relevant for alle unge. På Hybelinstitutionen har man fx vurderet, at unge, der har et massivt misbrug eller udviser personfarlig adfærd, ikke er i målgruppen for at modtage et CTI-forløb – dette af hensyn til medarbejdernes sikkerhed.
- Der bør være fokus på den unges netværk, særligt familien, og den unges narrativ omkring familien, så den unge står stærkere efter CTI-forløbet ift. sine relationer.
Kilder
Socialstyrelsen & Benjaminsen, Lars, VIVE (2021). Critical Time Intervention: Metodemanual til hjemløshedsområdet. Odense: Socialstyrelsen.
Socialstyrelsen (2015, 6. maj). Metoden CTI. Tilgængelig fra https://socialstyrelsen.dk/projekter-og-initiativer/voksne/udbredelses-og-forankringsprojektet-1/copy_of_udbredelse-af-hjemlosestrategien/metoden-cti [lokaliseret 18-12-2020].
Socialstyrelsen har i juli 2020 interviewet to projektmedarbejdere fra Odsherred Kommune om kommunens implementeringserfaringer med CTI i ”Investering i efterværn”. Kontaktinformationer: Odsherred Kommune, Center for Børn, Unge og Familier, telefon: 59 66 65 20
Socialstyrelsen har i juli 2020 interviewet en projektleder fra Københavns Kommune om kommunens implementeringserfaringer med CTI i ”Investering i efterværn”. Kontaktinformationer: Københavns Kommune, Hybelinstitutionen, Center for Rådgivning og Forebyggelse, telefon: 33 27 60 68