Cool Kids er et manualbaseret kognitivt adfærdsterapeutisk angstprogram, der ledes af trænede terapeuter. Programmet tilbydes individuelt eller i grupper af fire til otte familier og består af 10 sessioner af 2 timers varighed.
Oprindelse
Cool Kids/Chilled-programmet blev udviklet af Ronald M. Rapee og den tilknyttede forskergruppe fra Macquarie University i Sydney, Australien i 1993. Programmet er en videreudvikling af tidligere udviklede programmer: Coping Kids, Coping Koala og Coping Cat-programmet. Cool Kids-programmet er baseret på forskningsresultater fra Macquarie University Sydney, Royal North Shore Hospital og University of Queensland gennem årene.
Teoretisk afsæt og kvalifikationer
Cool Kids/Chilled-programmet er teoretisk funderet i kognitiv adfærdsterapi. De centrale kernekomponenter i programmet omfatter:
- Psykoedukation, hvor der introduceres til, hvad der kendetegner og skaber angst – og hvordan angst behandles.
- Kognitiv omstrukturering, hvor barnet lærer at erstatte de angstfyldte automatiske tanker med en mere rationel og realistisk tænkning.
- Gradvis eksponering, der handler om, at barnet gradvist udsættes for de ting, som det frygter. Formålet er at ændre barnets hidtidige undgåelsesadfærd.
- Responshindring, hvor barnet lærer teknikker til ikke at reagere på de ubehagelige tanker og følelser, når det oplever angstfyldte situationer.
- Forældretræning, hvor forældre introduceres til, hvordan de mest hensigtsmæssigt håndterer barnets angst.
- Færdighedstræning, hvor barnet får viden om og træner blandt andet sociale og assertive færdigheder (Rapee et al., 2006).
Cool Kids/Chilled-programmet er manualbaseret og består af en manual rettet mod terapeuten samt arbejdshæfter til forældre, børn og unge (Lyneham et al., 2006a, 2006b, 2010a, 2010b; Rapee et al., 2006).
Anvendelse af manualen forudsætter, at terapeuten har kendskab til kognitiv adfærdsterapi og træning i terapeutiske teknikker. Terapeuten skal også have erfaring i arbejdet med børn, unge og familier, ligesom terapeutens evne til at danne relationer er afgørende (Rapee et al., 2006).
Indsatsens struktur og kernekomponenter
Cool Kids eller Chilled-programmet kan tilbydes individuelt eller i gruppe. Overordnet indeholder programmerne de samme kernekomponenter, men de er tilpasset aldersgruppen. Cool Kids’ gruppeformat beskrives i det følgende.
En gruppe består af mellem fire til otte familier. Aldersmæssigt homogene grupper anbefales af hensyn til børnenes kognitive udviklingsniveau og den sociale interaktion. Grupperne differentieres ikke efter angstlidelser (Rapee et al., 2006; Thastum et al., 2012).
Gruppeforløbet består af 10 sessioner af to timers varighed fordelt over en periode på 12-16 uger. I hver session introduceres børn og forældre til et tema og øvelser i tilknytning hertil (jf. Oversigt over sessioner i Cool Kids). Imellem sessionerne skal forældre og børn arbejde med tilknyttede hjemmeopgaver.
Sessionerne er generelt bygget op efter følgende skabelon:
- Hele gruppen introduceres til dagens tema og tilbageblik på familiernes arbejde siden sidst (5 min.).
- Terapeuten har adskilt tid med børnegruppen (30-50 min.).
- Terapeuten har adskilt tid med forældregruppen (45-60 min.).
- Fælles opsamling og gennemgang af hjemmeopgaver til næste gang (15 min.) (Rapee et al., 2006).
- Session 1: Psykoedukation
- Session 2: Realistisk tænkning
- Session 3: Forældre til et barn med angst
- Session 4: Eksponering
- Session 5: Kreativ eksponering – håndtering af følelser
- Session 6: Identifikation af problemer og vanskeligheder
- Session 7: Sociale færdigheder og assertion
- Session 8: Vedvarende fremskridt
- Session 9: Mål-overblik og det sidste skub
- Session 10: Fastholdelse – og hvordan man tackler tilbagefald (Thastum et al., 2012; Rapee et al., 2006).
Andre udgaver af programmet
Programmet findes i modificerede udgaver med andre specifikke målgrupper:
Cool Little Kids Program
Formålet med programmet er forebyggelse af følelsesmæssige forstyrrelser som angst og depression. Programmet er målrettet børn mellem 3-6 år, der er i risiko og udviser ængstelig adfærd. Programmet inkluderer forældregrupper af seks sessioner med et indholdsmæssigt fokus på blandt andet psykoedukation, forældretræning med fokus på overbeskyttelse samt udvikling af mestringsstrategier i forhold til forældres ængstelige tanker (Perini et al., 2013).
Cool Kids skolebaseret program
Denne version af Cool Kids er specielt designet til skolemiljøet og tager højde for den kontekst, der kendetegner et skolemiljø (Rapee et al., 2006; Perini et al., 2013). Formålet med programmet er tidlig intervention i skolesammenhæng. Den skolebaserede version er gruppebaseret og strækker sig over 8-10 sessioner af cirka 60 minutters varighed – og i tillæg hertil to informationsmøder med forældre. Der er udarbejdet en specifik terapeutmanual til programmet. Manualerne til forældre og børn er de samme, som anvendes til Cool Kids-programmet (Perini et al., 2013).
Læs om effekten og udfordringer ved dette program i artiklen (Misfud et al., 2005):
Cool Kids Outreach Program
Programmet er baseret på selvhjælp. I forhold til børn under 13 år understøttes forældrene af terapeuten og selvhjælpsmaterialer (Lyneham et al., 2010; Rapee et al., 2008) til at indgå som assisterende terapeuter i behandlingen af barnet. Der er også en version rettet mod unge med forældrene i en støttende rolle. Programmet er computerbaseret over otte moduler med fokus på udvikling af den unges mestringsstrategier til håndtering af angst (Perini et al., 2013).
Cool Kids Autism Spectrum Disorder Program
En version af programmet, der er tilpasset børn med autisme og afprøvet gennem et randomiseret kontrolleret forsøg, der viste god effekt (Perini et al., 2013).
Cool Kids Adolescent Anxiety and Depression Program
Denne version af programmet er udviklet, idet angst og depression ofte ses som samtidige lidelser. Programmet er målrettet unge mellem 12-18 år med enten angst eller depression som primær diagnose. Et randomiseret kontrolleret forsøg har vist god effekt af programmet (Perini et al., 2013).
Det internetbaserede behandlingsprogram ”Chilled Out”
Denne version af Cool Kids er et internetbaseret behandlingsprogram til børn og unge med angst. Behandlingsprogrammet er baseret på kognitive og adfærdsterapeutiske principper og består af 8 onlinemoduler á cirka 35 minutters varighed fordelt over 14 uger. Gennem interaktive øvelser og informationsvideoer lærer barnet/den unge en række strategier og metoder, der kan hjælpe dem til at få kontrol over angsten. Internetbaserede kognitive adfærdsterapeutiske programmer har vundet større indpas de seneste år, idet de har vist sig effektive til at modvirke nogle børn og unges modvilje mod at søge hjælp til deres angst. Modviljen kan bl.a. udspringe af frygt for social stigma eller bekymringer om privatliv. Chilled Out giver barnet/den unge større mulighed for anonymitet, der således kan bidrage til at overvinde eventuel modvilje mod behandling (Stjerneklar et al., 2019).
Kilder
Lyneham, H. et al. (2010). The Cool Kids Child and Adolescent Anxiety Program Adaptation for Supported Bibliotherapy Therapist Manual. Macquarie University, Centre for Emotional Health, Sydney
Lyneham, H. et al., oversat til dansk og bearbejdet af Thastum M. & Graversen I. (2010a). Cool Kids® program: Arbejdshæfte for børn. Macguire University Anxiety Research Unit (2003) og Psykologisk Institut, Aarhus Universitet (2010)
Lyneham, H. et al., oversat til dansk og bearbejdet af Thastum, M. & Christensen, A. (2010b). Cool Kids® program: Arbejdshæfte for forældre (kan lånes gennem bibliotek.dk). Macguire University Anxiety Research Unit (2003) og Psykologisk Institut, Aarhus Universitet (2010)
Lyneham, H. et al. (2006a). Cool Kids Anxiety Program: Adolescent Workbook. Macquarie University, Centre for Emotional Health, Sydney
Lyneham, H. et al. (2006b). Cool Kids Adolescent Anxiety Program: Parent Companion. Macquarie University, Centre for Emotional Health, Sydney
McLoone, J. et al. (2006). Treating anxiety disorders in a school setting. Education and Treatment of Children, 29(2): pp. 219-242.
McLoone, J. K., & Rapee, R. M. (2012). Comparison of an anxiety management program for children implemented at home and school: Lessons learned. School Mental Health, 4(4): pp. 231-242.
Mifsud, C. et al. (2005). Early intervention for childhood anxiety in a school setting: Outcomes for a disadvantaged population. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 44(10): pp. 996-1004.
Rapee, R. et al. (2008). Hjælp dit ængstelige barn: Trin for trin guide til forældre (kan lånes gennem bibliotek.dk). Dansk Psykologisk Forlag
Rapee, R. et al. (2006). Oversat til dansk og bearbejdet af Gade, A. et al. (2010). Cool Kids/Chilled ® angstprogram for børn: Terapeutens manual. Centre for Emotional Health, Macguire University, Sydney, Australien
Stjerneklar, Silke et al. (2019). A randomized controlled trial examining the efficacy of an internet-based cognitive behavioral therapy program for adolescents with anxiety disorders. PLoS ONE, Vol. 14(9), Sep. 18, 2019, ArtID: e0222485.
Thastum, M. et al. (2012). Manualbaseret gruppebehandling til børn med angstlidelser i Danmark. I: Leth, I. & Esbjørn B.H. (2012). Angst hos børn: Kognitiv terapi i teori og praksis – En håndbog for professionelle (kan lånes gennem bibliotek.dk). Dansk Psykologisk Forlag, p. 247-278
Perini S. J. et al. (2013): 'Cool kids' in Denmark: Commentary on a cognitive-behavioral therapy group for anxious youth. Pragmatic Case Studies in Psychotherapy 2013;9(3): pp. 359-370